På Ölsbo Gård odlar vi humle för användning i öltillverkning.
Humle är en perenn ört som i extensiv odling kan fungera upp till ca 25-30 år eller mer. Humleplantans ursprung härör från Kina och har därefter utvecklats åt olika håll i form av bitterhumle och aromhumle. Viss humle anses även kunna användas till både bittergiva och arom.
Humle (Humulus lupulus) har odlats i Sverige sedan 700-talet som konserveringsmedel och smaktillsats i öl. I Kristoffers landslag från 1442 står att varje bonde ska hålla en humlegård. Odlingsplikten avskaffades 1860. Vid senare delen av 1800-talet, hade hembryggningen börjat förlora sin stora betydelse, men många odlade fortfarande humle till husbehov och på några få platser förekom odling i större skala till försäljning.
På 1900-talet fanns knappt någon hembryggning kvar ute på gårdarna. Inhemsk humleodling för försäljning hade upphört och det gamla ölet var borta. Nu var det utländsk humle som användes. Sedan 2014 odlas humle åter kommersiellt i Sverige.
(källa: https://www.isof.se/matkult/ol-och-svagdricka/humleodlingen-i-sverige.html)